Vállalkozás alapítás, könyvelés, tanácsadás

  •   1137 Budapest, Szent István krt. 2.
  •   +36 20 520 1222

  Egyéni vállalkozók útja

  Ha Ön egyéni vállalkozó szeretne lenni, biztosan a következő kérdések foglalkoztatják most Önt is:

  • Hogyan lehetek egyéni vállalkozó?
  • Mennyibe kerül?
  • Milyen feladataim vannak a regisztrációt követően?
  • Kell-e rendelkezzek ügyfélkapuval a regisztrációhoz vagy másként is megoldható?

  Általában ezekkel a kérdésekkel szoktak hozzám fordulni a vállalkozás elindításán gondolkodó emberek. Ezért most mindezeket a kérdéseket és minden cégalapítással kapcsolatos tudnivalót összefoglalok Önnek. Remélem, segítségére lehetek!

  Szalai Imre- mérlegképes könyvelő

  Válaszért kattintson az Önt érdeklő kérdésre

   

  Hogyan lehetek egyéni vállalkozó?

  Első eset, ha személyesen intézi

  A vállalkozói igazolvány kiadásához egy egységes formanyomtatvány kitöltésével kérelmet kell benyújtani az előzetes időpont egyeztetést követően személyesen a vállalkozó székhelye szerint illetékes körzetközponti jegyző vezette okmányirodába.

  Második eset, ha online intézi a gyorsabb ügymenet érdekében

  Nemzeti Adó és Vámhivatalnál vagy az okmányirodában személyes ügyfélkapus regisztrációt kell igényelni és ezt követően elektronikus úton is beküldhető az elektronikusan kitöltött egységes formanyomtatvány. Az egyéni vállalkozói tevékenység akkor kezdhető meg, ha az ügyfélkapus tárhelyre a nyilvántartásba vételről szóló igazolás is megérkezett. Ezen közlik az adatokat (adószám KSH szám, nyilvántartási szám stb.). A bejelentett adatok ellenőrizhetőek az Egyéni Vállalkozók Nyilvános Nyilvántartásában.

  Kitöltéssel kapcsolatban néhány fontos információ:

  • A szakma kód jegyzékben meg kell keresnie azt a tevékenységet – főtevékenység -, ill. egyéb további tevékenységeket, melyeket folytatni kíván, mert szükség lesz a bejelentő lap kitöltéséhez. Egyéni vállalkozás alapítása előtt ellenőrizze, hogy a folytatni kívánt tevékenység engedély, illetve bejelentés köteles-e, és tájékozódjon a tevékenységi körök képesítési követelményeiről a hatályos jogszabályokban, a kormányablakokban vagy az okmányirodákban
  • Amennyiben az első évben nem tervezünk nagyobb beruházást, úgy célszerűbb áfa tekintetében alanyi mentességgel indulni értékhatára 12 millió forint egész évre - törtévnél időarányos az érték.
  • Adózás szempontjából még el kell dönteni, hogy várhatóan tevékenységünk mennyire lesz költségigényes – általában a vállalkozások nagy része az – mert ebben az esetben célszerű a tételes költségelszámolással járó vállalkozói jövedelemadózást választani.
  • Amennyiben Áfa körbe lép – áfás vállalkozást szeretne indítani ebben az esetben kötelező a nyilvántartásba vételt követően 8 napon belül bankszámlát nyitnia vállalkozása számára. Negyedéves időszaki áfa bevalló lesz az induló vállalkozás.

  A tevékenység megkezdésének bejelentése díj- és illetékmentes. Nem feltétlenül szükséges, hogy vállalkozói igazolványt igényeljünk, így ennek a költségét is megtakaríthatjuk (10.000 Forintot), helyette a nyilvántartásba vételről szóló igazolást küldenek (kinyomtatva ez igazolja az Ön vállalkozását), így akár már a kitöltés napján vállalkozó lehet. 2020-tól visszavonják a kiadott vállalkozói igazolványokat is.

  Ha nem rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval akkor bármely NAV ügyfélszolgálaton vagy bármely okmányirodában regisztrálhatja magát. A nyomtatványt, azt követően tudja kitölteni.

  Viszont sokan nem gondolkodnak el azon, hogy ennek az egyszerű folyamatnak milyen költségei is lehetnek, ráadásul a költségek nagy része csak később jelentkezik.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás alapítása?

  A tevékenység megkezdésének bejelentése díj- és illetékmentes.

  • Választható kéri-e a vállalkozói igazolvány kiállítását - 2020-tól nem kérheti.
  • Erkölcsi bizonyítvány: 0,- Ft 5db / év (Bizonyos Engedélyköteles tevékenység folytatásához szükséges az erkölcsi bizonyítvány.)

  Ezután már számlaadásra jogosulttá – kötelezetté válik az ember, ehhez kell egy könyvelő is, aki átlagosan havi 10.000.-15.000. Ft közötti összegért tartja karban a vállalkozása adóügyeit.

  Budapesten 1.500.000,- forint korrigált éves iparűzési adóalapig adómentesség van ezen érték felett iparűzési adót kell fizetni a teljes összeg után, ami a teljes korrigált adóalap 2%-a (más önkormányzatoknál egyedi elszámolás lehet)

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Szükségem van-e könyvelőre, vagy magam is el tudom látni a könyvelési feladatokat?

  Az indulást követően 15 napon belül kötelezően benyújtandó adóbejelentkező nyomtatványokat a megfelelő hatóságokhoz gyorsan szakszerűen egy könyvelő készíti el gond nélkül Önnek és vezeti továbbra is könyvelését. Célszerű ezt a terhet leadnia válláról, hogy Ön biztosan sikerre vigye vállalkozását.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen alapnyilvántartásokat kell vezetni az egyéni vállalkozónak?

  Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletben vezeti alapnyilvántartását, amelyre a pénztárkönyv a legalkalmasabb, kiegészítő nyilvántartások vezetése mellett.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen alapvető adózási, és járulékfizetési kötelezettségei vannak az egyéni vállalkozónak?

  Az egyéni vállalkozó,

  1. amennyiben nem rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal (alkalmazott valamely munkáltatónál legalább napi 7,3 órában; amennyiben több részmunkaidős munkahellyel rendelkezik ezen óraszámok összeadódnak),
  2. amennyiben nem folytat nappali rendszerű képzés keretében közép vagy felsőfokú tanulmányokat,

  akkor legalább a 161.000,-Ft minimálbérnek megfelelő összeg után járulékokat kell fizetnie önmaga után (el kell dönteni a tevékenysége szerint kötelezett-e a garantált bérminimum 210.600,-Ft alkalmazására vagy sem, fontos szempont hogy a választott Főtevékenység legalább középfokú képzettséghez kötött-e pl. biztosítási üzletkötőnél elvárás az érettségi és a szakirányú szakmai képzettség; okj jegyzékben alapfokú végzettség a 8. általános iskolai végzettség, a szakirányú képzettség, szakmunkás vizsga, az érettségi a szakközépiskolai végzettség már középfokú képesítésnek számít)

  Amennyiben biztosított más társaságban tagi jogviszony keretében (pl. Bt beltagjaként, Kft-ben tagi jogviszonyban) a vonatkozó járuléktörvény szerint, akkor is egyéni vállalkozóként köteles maga után járulékot fizetni.

   

  Bruttó Bér: 296.400,-
  Szociális hozzájárulási adó 13,0%
  (az adó alapja a Br.bér 112,5%-a)
  43.349,-
  TB járulék (18,5 %)
  (az adó alapja a Br.bér 100%-a)
  54.834,-
     
  Személyi Jövedelemadó 15%
  (az adó alapja a Br.bér 100%-a)
  44.460,-
  Összes utalandó adó: 142.643,-
  Utalandó Nettó Munkabér: 197.106,-

   

  Azaz 296,400 forintos garantált minimálbér esetén, Önnek 339.749 Forintot kell kifizetnie havonta, amiből 197.106 Ft az Ön nettó fizetése.

  Ezeket a járulékokat megszűnéséig mindaddig havonta be kell vallani és befizetni, amennyiben a vállalkozónak a fent említett kettő jogviszonyok valamelyike nem teljesül vagy vállalkozása nem szünetel. Ehhez kapcsolódik még a havi könyvelési díj.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen irodai költségeket számolhatok el egyéni vállalkozóként?

  • iroda bérlés költsége
  • internet
  • mobiltelefon
  • posta költség
  • weboldal (domain, tárhely)
  • székhellyel kapcsolatos rezsi költségek 15-20%-a
  • tisztítószer költség
  • személygépkocsi használat esetén a választott költség elszámolás módszere szerinti költség

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen hátrányai lehetnek annak, ha egyéni vállalkozó vagyok?

  • Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel vállalkozása tartozásaiért.
  • Társasággal szemben az egyéni vállalkozó köteles azonnal kivenni az adózott eredmény osztalék adóját. Míg a társas vállalkozás dönthet ennek göngyölítéséről – későbbi kifizetéséről.
  • A gazdasági életben általában tőkeerősebbnek gondolnak egy társas vállalkozást.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen előnyei vannak az egyéni vállalkozói létnek?

  • Olcsóbb, és könnyebb alapítani, mint egy társas vállalkozást.
  • Nem függ üzlettársak döntésétől, befolyásától, vagyis az Önmaga ura.
  • Amennyiben egy számláját csak a következő adóévben fizetik ki Önnek, akkor az nem tartozik bele az adott év árbevételébe. Ugyanez igaz a költségeire is.
  • Az egyéni vállalkozás megszüntetése egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint egy társas vállalkozásé.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Egyéni vállalkozó vagyok, ha Kft.-t alapítok vissza kell adjam a vállalkozói igazolványt?

  Egyszemélyes Kft-t nem alapíthat és Bt beltagja sem lehet, mert ott is korlátlan a felelőssége. (ebben az esetben vissza kell adnia a vállalkozói igazolványát) Több tulajdonosú Kft-ben tag vagy Bt-ben kültag lehet.

   

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Ki indíthat egyéni vállalkozást?

  Jogosult egyéni vállalkozói tevékenységet indítani az,

  • aki magyar állampolgár,
  • az Európai Unió tagállamának vagy az Európai Gazdasági Térségről (EGT)* szóló megállapodásban részes más államnak az állampolgára,
  • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó,
  • az előző pontban nem említett olyan személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja,
  • a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy,
  • a keresőtevékenység folytatása céljából, családegyesítés céljából vagy tanulmányi célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező személy,
  • valamint a humanitárius célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező befogadott és hontalan.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Ki nem lehet egyéni vállalkozó?

  • aki korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen,
  • akit a közélet, illetve a nemzetközi közélet tisztasága elleni, gazdasági, vagyon elleni bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül,
  • akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztére ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül,
  • aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Amennyiben maradtak kérdései, keressen fel bizalommal!

  Szalai Imre- mérlegképes könyvelő

   

  További kérdései vannak ?

  Szeretne vállalkozóvá válni, és elkerülni a buktatókat?

  Foglaljon időpontot személyes tanácsadásra most!

  A személyes tanácsadás egyénileg 45 perces. A tanácsadás díja egyénileg 35.000 Ft Bruttó/ 45 perc melyet, ha velünk köt szerződést már az első havi könyvelési díjból levonunk, így Önnek a tanácsadás nem került semmibe!

   

  Tanácsadás akár ingyenesen

  Jöjjön el irodánkba egy Egyéni 45 perces tanácsadásra, ahol megtudhatja milyen csapdákat ajánlott elkerülni már a vállalkozás alapításánál!!

  Az Egyéni Tanácsadás díja 35.000 Ft Bruttó mely szerződéskötés esetén az első havi könyvelési díjból levonásra kerül, így önnek nem került semmibe.

  Céget alapítana? Tanácsra van szüksége?

  hívjon: 06 20 520 1222