Vállalkozás alapítás, könyvelés, tanácsadás

  •   1137 Budapest, Szent István krt. 2.
  •   +36 20 520 1222

  Egyéni vállalkozók útja

  Ha Ön egyéni vállalkozó szeretne lenni, biztosan a következő kérdések foglalkoztatják most Önt is:

  • Hogyan lehetek egyéni vállalkozó?
  • Mennyibe kerül?
  • Milyen feladataim vannak a regisztrációt követően?
  • Kell-e rendelkezzek ügyfélkapuval a regisztrációhoz vagy másként is megoldható?

  Általában ezekkel a kérdésekkel szoktak hozzám fordulni a vállalkozás elindításán gondolkodó emberek. Ezért most mindezeket a kérdéseket és minden cégalapítással kapcsolatos tudnivalót összefoglalok Önnek. Remélem, segítségére lehetek!

  Szalai Imre- mérlegképes könyvelő

  Válaszért kattintson az Önt érdeklő kérdésre

   

  Hogyan lehetek egyéni vállalkozó?

  Első eset, ha személyesen intézi

  A vállalkozói igazolvány kiadásához egy egységes formanyomtatvány kitöltésével kérelmet kell benyújtani az előzetes időpont egyeztetést követően személyesen a vállalkozó székhelye szerint illetékes körzetközponti jegyző vezette okmányirodába.

  Második eset, ha online intézi a gyorsabb ügymenet érdekében

  Nemzeti Adó és Vámhivatalnál vagy az okmányirodában az ügyfélkapus regisztrációt kell igényelni és ezt követően elektronikus úton is beküldhető a letöltött, majd kitöltött egységes formanyomtatvány. Az egyéni vállalkozói tevékenység akkor kezdhető meg, ha az ügyfélkapus tárhelyre a nyilvántartásba vételről szóló igazolás is megérkezett. Ezen közlik az adatokat (adószám KSH szám, nyilvántartási szám stb.). A bejelentett adatok ellenőrizhetőek az Egyéni Vállalkozók Nyilvános Nyilvántartásában.

  Kitöltéssel kapcsolatban néhány fontos információ:

  • A szakma kód jegyzékben meg kell keresnie azt a tevékenységet – főtevékenység -, ill. egyéb további tevékenységeket, melyeket folytatni kíván, mert szükség lesz a bejelentő lap kitöltéséhez. Egyéni vállalkozás alapítása előtt ellenőrizze, hogy a folytatni kívánt tevékenység engedély, illetve bejelentés köteles-e, és tájékozódjon a tevékenységi körök képesítési követelményeiről a hatályos jogszabályokban, a kormányablakokban vagy az okmányirodákban
  • Amennyiben az első évben nem tervezünk nagyobb beruházást, úgy célszerűbb áfa tekintetében alanyi mentességgel indulni.
  • Adózás szempontjából még el kell dönteni, hogy várhatóan tevékenységünk mennyire lesz költségigényes – általában a vállalkozások nagy része az – mert ebben az esetben célszerű a tételes költségelszámolással járó vállalkozói jövedelemadózást választani.
  • Amennyiben Áfa körbe lép – áfás vállalkozást szeretne indítani ebben az esetben kötelező a nyilvántartásba vételt követően 8 napon belül bankszámlát nyitnia vállalkozása számára. Negyedéves időszaki áfa bevalló lesz az induló vállalkozás.

  A tevékenység megkezdésének bejelentése díj- és illetékmentes. Nem feltétlenül szükséges, hogy vállalkozói igazolványt igényeljünk, így ennek a költségét is megtakaríthatjuk 10.000 Forintot, helyette a nyilvántartásba vételről szóló igazolást küldenek (kinyomtatva ez igazolja az Ön vállalkozását), így akár már a következő munkanapon vállalkozó lehet.

  Ha nem rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval, akkor is célszerű letölteni a nyomtatványt, azt kitölteni, mert gyorsabbá válik az ügyintézés és át is tudjuk gondolni a kérdéseket.

  Viszont sokan nem gondolkodnak el azon, hogy ennek az egyszerű folyamatnak milyen költségei is lehetnek, ráadásul a költségek nagy része csak később jelentkezik.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás alapítása?

  A tevékenység megkezdésének bejelentése díj- és illetékmentes.

  • Választható kéri-e a vállalkozói igazolvány kiállítását ennek Illetéke a vállalkozói igazolvány kiadásáért: 10.000,- Ft
  • Erkölcsi bizonyítvány: 3.300,- Ft (Engedélyköteles tevékenység folytatásához szükséges az erkölcsi bizonyítvány.)

  Ezután már számlaadásra jogosulttá – kötelezetté válik az ember, ehhez kell egy könyvelő is, aki átlagosan havi 5.000.-15.000. Ft közötti összegért tartja karban a vállalkozása adóügyeit.

  Budapesten 1.000.000,- forint korrigált éves iparűzési adóalapig mentesség van efelett iparűzési adót kell fizetni a teljes összeg után, ami a teljes korrigált adóalap 2%-a (más önkormányzatoknál egyedi elszámolás lehet)

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Szükségem van-e könyvelőre, vagy magam is el tudom látni a könyvelési feladatokat?

  Az indulást követően 15 napon belül kötelezően benyújtandó adóbejelentkező nyomtatványokat a megfelelő hatóságokhoz gyorsan szakszerűen egy könyvelő készíti el gond nélkül Önnek és vezeti továbbra is könyvelését. Célszerű ezt a terhet leadnia válláról, hogy Ön biztosan sikerre vigye vállalkozását.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen alapnyilvántartásokat kell vezetni az egyéni vállalkozónak?

  Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletben vezeti alapnyilvántartását, amelyre a pénztárkönyv a legalkalmasabb, kiegészítő nyilvántartások vezetése mellett.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen alapvető adózási, és járulékfizetési kötelezettségei vannak az egyéni vállalkozónak?

  Az egyéni vállalkozó,

  1. amennyiben nem rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal (alkalmazott valamely munkáltatónál legalább napi 7,3 órában; amennyiben több részmunkaidős munkahellyel rendelkezik ezen óraszámok összeadódnak),
  2. amennyiben nem folytat nappali rendszerű képzés keretében közép vagy felsőfokú tanulmányokat,

  akkor legalább a 127.500,-Ft minimálbérnek megfelelő összeg után járulékokat kell fizetnie önmaga után (el kell dönteni a tevékenysége szerint kötelezett-e a differenciált minimálbér 161.000,-Ft alkalmazására vagy sem, fontos szempont hogy a választott Főtevékenység legalább középfokú képzettséghez kötött-e pl. biztosítási üzletkötőnél elvárás az érettségi és a szakirányú szakmai képzettség; okj jegyzékben alapfokú végzettség a 8. általános iskolai végzettség, a szakirányú képzettség, szakmunkás vizsga, az érettségi a szakközépiskolai végzettség már középfokú képesítésnek számít)

  Amennyiben biztosított más társaságban tagi jogviszony keretében (pl. Bt beltagjaként, Kft-ben tagi jogviszonyban) a vonatkozó járuléktörvény szerint, akkor is egyéni vállalkozóként köteles maga után járulékot fizetni.

   

  Bruttó Bér: 161.000,-
  Szociális hozzájárulási adó 27%
  (az adó alapja a Br.bér 112,5%-a)
  39.848,-
  Nyugdíj járulék (10 %)
  (az adó alapja a Br.bér 100%-a)
  16.100,-
  Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék (8,5 %)
  (az adó alapja a Br.bér 150%-a)
  16.448,-
  Személyi Jövedelemadó 15%
  (az adó alapja a Br.bér 100%-a)
  24.150,-
  Összes utalandó adó: 103.342,-
  Utalandó Nettó Munkabér: 103.342,-

   

  Azaz 161 ezres garantált minimálbér esetén, Önnek 203.564 Forintot kell fizetnie havonta, amiből 103.342 Ft az Ön nettó fizetése.

  Ezeket a járulékokat megszűnéséig mindaddig havonta be kell vallani és befizetni, amennyiben a vállalkozónak a fent említett kettő jogviszonyok valamelyike nem teljesül vagy vállalkozása nem szünetel. Ehhez kapcsolódik még a havi könyvelési díj.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen irodai költségeket számolhatok el egyéni vállalkozóként?

  • iroda bérlés költsége
  • internet
  • mobiltelefon
  • posta költség
  • weboldal (domain, tárhely)
  • székhellyel kapcsolatos rezsi költségek 15-20%-a
  • tisztítószer költség
  • személygépkocsi használat esetén a választott költség elszámolás módszere szerinti költség

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen hátrányai lehetnek annak, ha egyéni vállalkozó vagyok?

  • Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel vállalkozása tartozásaiért.
  • Társasággal szemben az egyéni vállalkozó köteles azonnal kivenni az adózott eredmény osztalék adóját. Míg a társas vállalkozás dönthet ennek göngyölítéséről – későbbi kifizetéséről.
  • A gazdasági életben általában tőkeerősebbnek gondolnak egy társas vállalkozást.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Milyen előnyei vannak az egyéni vállalkozói létnek?

  • Olcsóbb, és könnyebb alapítani, mint egy társas vállalkozást.
  • Nem függ üzlettársak döntésétől, befolyásától, vagyis az Önmaga ura.
  • Amennyiben egy számláját csak a következő adóévben fizetik ki Önnek, akkor az nem tartozik bele az adott év árbevételébe. Ugyanez igaz a költségeire is.
  • Az egyéni vállalkozás megszüntetése egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint egy társas vállalkozásé.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Egyéni vállalkozó vagyok, ha Kft.-t alapítok vissza kell adjam a vállalkozói igazolványt?

  Egyszemélyes Kft-t nem alapíthat és Bt beltagja sem lehet, mert ott is korlátlan a felelőssége. (ebben az esetben vissza kell adnia a vállalkozói igazolványát) Több tulajdonosú Kft-ben tag vagy Bt-ben kültag lehet.

   

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Ki indíthat egyéni vállalkozást?

  Jogosult egyéni vállalkozói tevékenységet indítani az,

  • aki magyar állampolgár,
  • az Európai Unió tagállamának vagy az Európai Gazdasági Térségről (EGT)* szóló megállapodásban részes más államnak az állampolgára,
  • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó,
  • az előző pontban nem említett olyan személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja,
  • a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy,
  • a keresőtevékenység folytatása céljából, családegyesítés céljából vagy tanulmányi célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező személy,
  • valamint a humanitárius célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező befogadott és hontalan.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Ki nem lehet egyéni vállalkozó?

  • aki korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen,
  • akit a közélet, illetve a nemzetközi közélet tisztasága elleni, gazdasági, vagyon elleni bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül,
  • akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztére ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül,
  • aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

  Vissza a tartalomjegyzékhez

  Amennyiben maradtak kérdései, keressen fel bizalommal!

  Szalai Imre- mérlegképes könyvelő

   

  További kérdései vannak ?

  Szeretne vállalkozóvá válni, és elkerülni a buktatókat?

  Foglaljon időpontot személyes tanácsadásra most!

  A személyes tanácsadás egyénileg 45 perces, csoportosan 90 perces. A tanácsadás díja egyénileg 10.000 Ft+ Áfa/ 45 perc, csoportosan 6.000 Ft+ Áfa/90 perc melyet, ha velünk köt szerződést már az első havi könyvelési díjból levonunk, így Önnek a tanácsadás nem került semmibe!

   

  Tanácsadás akár ingyenesen

  Jöjjön el irodánkba egy Egyéni 45 perces, vagy egy csoportos 90 perces tanácsadásra, ahol megtudhatja milyen csapdákat ajánlott elkerülni már a vállalkozás alapításánál!!

  Az Egyéni Tanácsadás díja 10.000 Ft+Áfa, a Csoportos tanácsadás díja 6.000 Ft+ áfa mely szerződéskötés esetén az első havi könyvelési díjból levonásra kerül, így önnek nem került semmibe.

  Céget alapítana? Tanácsra van szüksége?

  hívjon: 06 20 520 1222